Bokrecension / Fotoutmaning / Inredning / Litteraturnörderi / Utmaning

Bortglömt, jerka och Stål, jorden runt, etapp ett!

Inne hos Susannes foton hämtar jag utmaningen Veckans fönster. Den här veckan vill Susanne att vi visar upp ett bortglömt fönster…

Jag behövde inte gå så långt, nästan alla fönster i mitt hem är rätt bortglömda. De skulle behöva målas och tätas kanske till och med bytas ut och åtminstone putsas… Det här fönstret finns i vår blivande bibliograf, där vi annars har fixat och donat i flera veckor. Men fönstren glömmer vi bort… Och just det här vågar jag inte gå nära, någon som förstår varför?

IMGP6363Fler bortglömda fönster kan du se HÄR!

Jag har bestämt mig för att jag ska utmana mina läsvanor, och av den anledningen gick jag med i Bloggdalas bokcirkel. Det var en intressant upplevelse och påminde mig om mina läsvanor i ungdomen, då jag var en mycket större allätare än jag är numer. Så när Lyran lanserade sin Jorden Runt utmaning hoppade jag på den. Tanken är att under fem månader i tur och ordning läsa en bok från en ny världsdel, och nu har jag klarat av den första etappen, Europa.

Stål av Silvia Avallone

Stål Silvia Avallone

Jag var lite orolig innan jag började läsa den här. Att den skulle vara tung, sorglig, socialrealistisk och omöjlig att ta sig igenom. Och vet ni, den var alla de tre första men absolut inte den sista. Jag läste den här direkt efter att jag sträckläst ”En liten smula underbar” för att hinna recensera den boken i Bloggdalas bokcirkel. Eftersom jag läste den boken med tidpress och den dessutom visade sig ganska ointressant så hade jag inga större förhoppningar om att jag skulle orka läsa särskilt långt i Stål. Men där bedrog jag mig. Jag sträckläste den och njöt varje sekund.

Att följa de här flickorna, Anna och Francesca, precis i brytningen mellan flicka och kvinna, var en resa i tiden. Mina uppväxtförhållanden var väldigt olika deras, men det finns ändå delar som känns bekanta, även om jag mer var som Lisa, hon som står vid sidan om och inte riktigt är med. En rolig tvist att det antyds att Lisa är den som sedan skrivit boken…

Det är ett tufft liv. För flickorna och för deras mödrar. Papporna är de stora skurkarna, även om de är det på olika sätt. Männen, överhuvudtaget, är ganska otrevliga figurer. Och sorgliga. Fasta i sina mönster, där de unga killarna blir upplärda av de äldre. Ett samhälle i förändring, det är svårt för de som följer sina invanda spår att hitta sin väg.

Vilket språk, vilka miljöbeskrivningar, vilka personbeskrivningar och vilken handling. Jag var där, jag kände värmen, lukterna, känslorna. Det finns inget jag kan skriva som gör den här boken rättvisa. Min enda önskan är att jag inte hade läst den redan utan hade den här upplevelsen framför mig. Den rekommenderas verkligen!

Vad andra tyckte om Stål och de andra böckerna på etappen kan du hitta HÄR!

IMGP6344

Jag kör en bokbloggsjerka oxå, och vad det är kan du läsa inne på Annikas Bokblogg. Den här veckan undrar hon:

”Om du skulle göra en snabb inventering av din läsning vilket land skulle då väga tyngst?”

Nu är ju det mesta av mina böcker nedpackade, sen flera år tillbaka, i väntan på att vår bibliograf ska bli klar, så jag kan inte bara gå runt och kolla. Min gissning är att Storbritannien leder, i nära kamp med USA. Många av de författare som jag läser allt av (som Michael Connelly, Elisabeth George, Jonathan Kellerman, Ed McBain) är från USA och de fyller ju några hyllmeter. Men jag fäljer oxå ett antal författare från Storbritannien (som Ian Ranking, Stephen Booth, Denis Mina, Val McDermid) så jag tror ändå att det är Storbritannien som vinner. Sen läser jag ett antal svenska, norska, danska och isländska (egentligen bara Arnaldur Indridason) författare, så om jag klumpar ihop dem till ”Skandinavien” så når de definitivt en tredje plats!

Vilka länder som väger tyngst hos andra kan du se HÄR!

Och apropå vår bibliograf, nu är väggar och tak klart och vi väntar på att golvet ska dyka upp. Vi har lejt bort golvläggningen, när det är klart kan vi flytta in! Jag tillverkar bokhyllor för glatta livet, så snart, snart kommer alla mina böcker att packas upp, jag längtar!

Så här blev en del av taket i själva graf-delen av bibliografen…

IMGP6367

I morgon åker jag iväg för att gå kurs i två dagar, så jag träffar er på onsdag igen. Ha det bra!

39 tankar om “Bortglömt, jerka och Stål, jorden runt, etapp ett!

 1. Vad gäller ditt bortglömda fönster – jag utgår ifrån att du har fler…, så kan jag varmt rekommendera att lämna det jobbet till en fönsterputsare. De är otroligt duktiga och kostar nästan ingenting. Du slipper lägga ner dyrbar tid på fönsterputsning som ändå aldrig blir lika bra utförd som av ett ”billigt” proffs.

  Gilla

 2. Håller med BP lite där. Smutsiga fönster kan man lämna åt fönsterputsare. De måste ju också leva 😉 Du skulle förmodligen svimma om du såg våra fönster här hemma på Malta. Ja, sådär väldigt smutsiga är de inte just nu men STORA ! Jösses, maken är utan tvekan kreativ men då vi köpte lägenheten för sex,sju år sen skulle allt göras om och byggas till. Resultatet blev snyggt men… stora, många fönster ger väldigt mycket värme på sommaren och väldigt mycket kyla på vintern. För att inte tala om när det blåser. Nä.. då är det inte värme/kyla som spökar. Då är det ”tänk om de går sönder”. Fy sjutton vad många naglar som är nedbitna på min fingrar under dessa stormar 😕
  Nog om mina fönster !! Blir lätt långa kommentarer hos dig. Vet inte varför och jag vet eller förstår heller inte varför du inte gärna går nära fönstret i din bild. Kan det möjligen vara spindelnät som någon därovan gissade 😉 De är INTE läskiga, de är bara vackra och intressanta 😉 Ha en skön vecka Freja !

  Gilla

 3. Nu blev jag nyfiken på den boken, skulle också behöva läsa lite annat än det jag oftast läser. Din lista med böcker liknar min vad gäller författare. 🙂 Coolt med en bibliograf. 🙂

  Gilla

 4. Fy låter lite som Elias. Han kryper ju redan och sätter sig upp och har börjat ta tag i saker för att lära sig resa sig upp och idag är han 6 mån och 2 veckor. Känns för tidigt att börja gå när dom är 8 månader. Då måste dom ju vara betydligt klumpigare väl?

  Gilla

 5. det verkar vara en jättebra bok
  🙂 aha är det månne spindelnätet i fönstret som du är rädd för 🙂 det påminner mig om att jag skulle behöva tvätta vårt lilla hallfönster, det är alldeles prickigt av sommarens alla flugor
  ha det fint på kursen
  kramar

  Gilla

 6. Bortglömda fönster får mig att tänka på filmen ”Secret window” med bl a Johnny Depp.

  Svar: Han är som tomten… fast tvärtom. Smyger in på natten (kanske genom skorsten?!) å äter upp allt gott! Kan han ha sympatier med Grinchen mån tro? 😉

  Gilla

 7. Trodde inte heller jag skulle gilla Stål pga att den kändes precis som du skriver, full av socialrealism, orättvisor och allmänt elände. Vi hade den som bokklubbbsbok så jag kände att jag var ju ändå tvungen att läsa den. Men oj, vad fel jag hade. Kan lungt säga att den, tillsammans med Ove, toppar listan över årets överraskningar (läs slår undan benen på mina förutfattade meningar).

  Gilla

 8. Vad kul att ni börjar bli klara med renoveringen!! Och otroligt roligt att det äntligen blev av – förstår att du längtar till att få ”piffa”!! Jättevacker höstbild och tack för ett bra boktips!
  Hoppas du hade det bra på din resa! Kramar

  Gilla

 9. Pingback: Andra chansen, två kvinnor och Flickan och skulden | Freja funderar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.