Fotoutmaning / Katter / Real Life / Utmaning

Jag gillar ett lyckligt Real Life…

Den här veckan undrar Yohanna:

”Vad är lycka?
– är du lycklig?
– känner du lycka mest hela tiden eller får du såna där små ögonblick av lycka?
– vad gör dig lycklig? Vardagslycklig alt. viktig-lycka.
– hur känns det att vara lycklig samt O-lycklig?”

Ett passande tema för mig, som den senaste tiden varit i djup sorg, och som i morgon ska på min mammas begravning. Jag är alltså ganska olycklig just nu, det har varit en tung tid. Men samtidigt har det varit en tid där jag nogsamt tagit vara på glädjen i livet. Att någon så nära som mamma så hastigt och oväntat miste sitt liv, har påmint mig om hur kort livet är och att vi dessutom aldrig kan veta när det är slut. Det gäller alltså att ta vara på tiden och vara närvarande här och nu så mycket det går!

Jag var en gång på en teambuildingvariant med ett jobb där vi bland annat skulle berätta om det värsta som hänt oss i våra liv. Jag avstod från att svara på den frågan, eftersom jag tycker att jag haft ett oförskämt enkelt liv i jämförelse med de flesta andras liv. Jag jämför till exempel med min farmor som hade begravt två av sina tre barn, ett av sina sex barnbarn och ett av sina fem barnbarnsbarn innan hon själv dog.

Jag blev sen rätt förvånad över vad andra tyckte var det värsta som hänt dem, eftersom de flesta valt händelser som jag aldrig skulle satt på min ”det värsta som hänt mig”-lista. Som att vada över en forsande fjällbäck eller att en älskad hund behövt avlivas vid 12 års ålder. Det är saker som jag tycker är en del av livet. Jobbigt kanske, och självklart sorgligt, men inget som är det ”värsta” i mina ögon.

En liknande övning på ett annat jobb innefattade att vi fick gott om tid på oss att berätta för våra kollegor om vår bakgrund. Efteråt reflekterade jag över att mitt liv verkade ha varit så mycket enklare och lättsammare än de flesta andras.

När jag uttryckte det var det en klok kollega som konstaterade att jag visst hade haft svårigheter i mitt liv, med sjukdomar, avhoppade studier och arbetslöshet, men att det inte ligger i min natur att fokusera på det eländiga utan i stället se vad jag lärt mig av det och dra nytta av det.

Och så är det nog. Jag har lätt för ”mindfullness”, att ta stunder när jag är här och nu, jag har lätt att vara glad över det lilla, över vardagen. Jag ångrar nästan aldrig något, jag försöker att undvika att oroa mig, jag är aldrig avundsjuk. Jag kan glädja mig uppriktigt åt att det går bra för andra och ändå vara nöjd med det jag har. Jag har ett bra liv, lever i en fin relation, har fantastiska barn, jag har en ekonomi som gör att jag kan köpa det vi behöver och även i bland åka på en resa.

Så för att svara på Yohannas frågor: Jag är visserligen i sorg just nu, men i grunden är jag lycklig, jag har en lycklig natur. Jag känner lycka ganska ofta, om än inte jämt, men jag brukar ju använda måndagarna här på bloggen till att påminna mig… Och för mig är just vardagslyckan den viktiga lyckan. Om jag kan känna vardagslycka så är jag ju lyckligare mycket, mycket oftare än om jag ska vänta på speciella enstaka stora lyckotillfällen (som barnens födelse eller mitt bröllop…). Och just nu balanserar jag mellan en skör lycka och en djup olycka, så de senaste veckorna har verkligen varit rena berg- och dalbanan! I morgon kommer jag att störta rakt ner i avgrunden, men hoppas ändå kunna påminna mig om allt jag ändå har kvar och att jag ska ta vara på det!

Jag kombinerar det här Real Life inlägget med Torsdagstemat: Jag gillar! Jag passade på att ta kameran och gå runt och fota på saker som gör mig vardagslycklig. Förstås min man och mina barn, men dem vill jag inte visa upp med foton här, ni fick ju se barnen som små igår, men de vill inte vara med på nytagna foton…

Oerhört viktigt för min lycka är mina katter. Om jag ser tillbaka på mitt liv hade jag min allra svåraste tid mellan jag var 20 år till jag var 25 år. Och tänk, det är precis de år jag levde utan katt… Just nu är det de här tre som gör mig lycklig, varje dag!

IMG_5421Min fina burmahane som blir 17 år om drygt en månad. Han sover i min famn varje natt!

IMG_5440Min vackra abessinerhane, 8 år gammal men charmig som en kattunge. Den av våra katter som är mest katt, sig själv tillräcklig, oss behöver han för att få sina behov tillgodosedda och som belöning kan han tänka sig att vara trevlig mot oss. Men han är även den av våra katter som är mest hund. Tigger mat när vi äter, går gärna på promenad i koppel och kan både sitta och ligga på kommando (om det innebär att han får en godsak)…

IMG_5435Min egensinniga bengalhona. Som på papperet är min men som mycket tydligt valt min dotter som sin människa. Här har hon lagt sig bland dotterns gosedjur för att hålla dottern sällskap när hon städade sitt rum.

Jag bor i hus och har en trädgård. En trädgård som jag inte är entydigt lycklig över, jag hade egentligen hellre bott i lägenhet. Det beror förstås till del på att jag har svårt att tåla sol och värme, så jag är inte ute i trädgården så ofta. Men det finns ändå vissa delar i den som bidrar till att jag känner mig lycklig. Som det här:

IMG_5431Vår syrenhäck får några få blommor i år! Det är vår fjärde sommar i huset och det är första gången vi får blommor. Jag vet att det beror på när på året vi klipper häcken. Anlagen till blommorna bildades redan förra sommaren. Om man vill få blommor måste man alltså klippa innan anlagen bildas. Men eftersom jag nu vill att blommorna ska få blomma så kommer vi att klippa sent i år, och då blir det inga blommor nästa år… Jag får inrikta mig på vartannatårs blomning… Om ingen av er har något tips?

IMG_5432Första skörden från mitt magiskt gigantiska rabarberstånd. Det växer så det gnisslar. Och när jag nu börjar nalla av det så kommer det nya stjälkar efter de som jag tar bort. Helt otroliga mängder som jag bara kan gå ut och hämta. För att sen tillaga det här:

IMG_5443Mmmmm, rabarberpaj, mums! Det är sann vardagslycka!


23 tankar om “Jag gillar ett lyckligt Real Life…

 1. Du kan väl skicka ner en bit av pajen! Rabarberpaj är tillsammans mec cheesepaj och panacotta de enda sötsaker jag gillar.
  Vad gäller din ”grad av lycka” just nu så är du nog inte olycklig över att din mamma gick bort så fort, utan väldigt, väldigt ledsen. Att vara olycklig och ledsen är inte samma sak i min lilla värld iaf.
  Annars har du och jag ungefär samma syn på livet, trots att vi är väldigt olika.

  Ger dig en styrkekram inför morgondagen. Vi ska visst alla vandra denna väg, men vill helst ”dröja”. Tänk på alla fina stunder du har haft med din mamma och var ”glad” över att hon inte fick lida i månader och år. Det är svårt att tänka så, jag vet, men…

  Gilla

 2. Ett väldigt tänkvärt och i mitt tycke ypperligt inlägg !! Vad är lycka ? Är jag lycklig ? Frågor jag skulle kunna skriva spaltmeter om men det tänker jag inte göra här o nu 😉 Min mamma dog i augusti förra året, min make var nära döden innan han fick en ny lever 2008, 2011 fick jag veta att jag har HCV, 2012 påbörjade jag en behandling som misslyckades, samma år genomgick jag en hemsk depression där den enda önskan var att få dö. osv..osv.. Livet är kort och det gäller att ta vara på guldkornen i vardagen. Du har en katt. Vi, jag o maken har just idag skrivit ett brev till medlemmarna i vår förening som består av sex lägenheter att vi planerar att köpa en hund. Enligt stadgarna ”are pets not allowed” men vi tror att vi kan få igenom vår (min) högsta önskan. Det är ett av guldkornen idag ! Liksom de fina kommentarer på dagens inlägg i min blogg. Plus att kika på din vackra abessinerhane. Samt att äta egenodlade solmogna tomater, att kunna köpa rabarber fast de är svindyra här på Malta. Att längta efter rabarberpaj…Nä, stopp där, skulle ju inte skriva spaltmeter 😕
  Ha en skön weekend Freja !

  Gilla

 3. Du beskriver sorg och vardagslycka på ett sätt som jag känner igen mig i. Och en avslutning med rabarberpaj är förstås en 10 poängare, säger som du: Mmmmm mums 🙂
  PS. Klappa alla kissarna från mig DS.

  Gilla

 4. PPS En extra varm kram till dig för styrka under morgondagen. En begravning är mycket sorg men den är också ett avslut och ett första steg mot någon sorts acceptans. Det är iallafall min erfarenhet. DS.

  Gilla

 5. Mmm..rabarberpaj är riktigt gott. Tjejerna bakade en igår. Mums. Jag skickar några styrkekramar till dig och tänker på dig imorgon. Hoppas det blir en vacker begravning. Kram

  Gilla

 6. Nämen fy sjutton vad fel det blev i min kommentar däruppe. Du har en begravning av din mamma som väntar. Själv skriver jag om mina dystra upplevelser. Inte vad man önskar höra precis när det känns extra tungt.
  Vet att det är svårt men du kommer inte störta ner i avgrunden. Det är jag helt säker på. Sänder dig tusen varma bamsekramar !!

  Gilla

 7. F – mängder med kärlek till dig och styrka inför i morgon. Och du – störta du på hur mycket du vill. För du kommer att komma upp igen!

  Vilket bra inlägg! Och ja – vi är återigen lika i mycket. Jag har ju haft det som jag haft det. Det känner du till. Men. Jag är nöjd med att vara jag. Just på grund av det. För annars skulle jag inte vara jag. *ler*

  Tänker på dig! Kramar

  Gilla

 8. Och så kloka ord från dig i vanlig ordning. Gillar verkligen din blogg.
  Hade tänkt vara med i den utmaningen, för jag har funderat en hel del över just lycka den senaste tiden, men tiden försvann.
  För två år sedan var jag inte alls samma person som jag är nu idag, Haft en lättare depression/utmattningsdepression, som löstes ut i samband med min mormors bortgång.
  Nu har jag klättrat lite uppåt i måendestegen, även om det kommer bakslag ibland. Men vissa dagar kan man bara sitta och le fånigt för att man känner sig så lycklig. Saker som man kanske bara tagit för givet tidigare.

  Kram

  Gilla

 9. Tänkvärt skrivet, känner igen mig i en hel del. Jag är lycklig i grunden men just nu bär jag på en mörkare period där jag ifrågasätter mig själv om jag är lycklig eller inte. Hoppas att du får en fin helg!

  Gilla

 10. Vilket fint inlägg!

  Jag tycker också att det är viktigt att man kan vara glad för andra. På det sättet kan man ju berika sitt liv ännu mer.

  Vilken jobbig och personlig fråga ni fick på er teambildning. Jag hade mått dåligt av att få den mitt ibland alla människor eftersom jag hade en väldigt jobbig barndom jag hade nog också känt mej ännu mera ”dum” och utanför om någon hade tagit upp i mina ögon små saker mot min sorg som jag tyvärr aldrig blir helt av med.

  Jag har ju också rabarber, men hur vet man när de är klara? 🙂

  Gilla

 11. Härliga bilder 🙂 att ha en sorg är alltid jobbigt men det kommer att släppa med taget & att djur gör en glad är ju känt 🙂 hoppas du får en härlig fredag som du vill ha den 🙂 kramen

  Gilla

 12. Börjar med att krama om dig ordentligt och önskar att det blir en fin stund idag.
  Jag är också i grunden en lycklig och positiv människa, men kan vara väldigt låg och ha det jobbigt ibland. Håller med BP, att vara lycklig och ledsen är inte samma sak för mig. Jag kan vara ledsen och lycklig samtidigt. Jag ÄR lycklig, men kan känna alla sorters känslor ändå emellanåt.
  Visst betyder djur oerhört mycket, Elsa ger mig lycka och ett rikare liv, även om vi har haft det jobbigt med hennes sjukdomar hela tiden. Att barn och barnbarn har det bra är också oerhört viktigt såklart.
  Kram igen! Tänker på dig idag.

  Gilla

 13. vardagslyckan är ju den bästa lyckan, för det är ju där vi är den mesta tiden, dina katter betyder lika mycket för dig som mina hundar betyder för mig 🙂 sedan är det ju trädgården som sommartid är ett paradis att gå och skrota i eller rycka upp ogräs lite här och där och flytta någon växt till ett annat ställe
  styrkekramar till dig idag ❤ ❤

  Gilla

 14. Vad jag känner igen mig i dig och det du skriver.
  Tack för varma ord hos mig.
  Önskar med hela mitt hjärta att ni får en fin begravning efter mamma.
  Styrkekramar i mängd,
  Sussi

  Gilla

 15. Livet är till för att njutas av, också genom sorg, ilska och andra tråkigheter.
  Kanske man lär sig att ta vara på lyckan lite bättre, känna igen den och gosa sig i den när man haft det svårt?
  Kramar

  Gilla

 16. Jag hade nog också avstått det där med ”det värsta”. Tycker jag har haft ett ganska lätt liv hittills och väljer att se det som är bra och positivt. Vardagslycka är det allra bästa och jag är bra på att ta tillvara de små stunderna i livet som ger så mycket. De härliga syrenerna tex, som doftar så ljuvligt. Smaken av jordgubbar som jag frossar i just nu osv, osv.
  Kram

  Gilla

 17. Freja jag ser inte din länk tillbaka till Torsdagstema – I like. (Krävs för att deltaga)
  Fint inlägg om dina vackra katter och om lycka. jag känner lycka över mina fina barn som tar väl hand om sina barn för det är det allra viktigaste för mig att barn har det bra 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.