Litteraturnörderi / Utmaning

Tematrio – Påskdeckare

Jag hittade en bokutmaning inne hos Lyran:

”På Påsk ska man numer läsa deckare i Sverige, det är en tradition
vi lånat av våra grannar i väst.
Därför blir det i år ett återkommande Påsktema: Berätta om tre favoritdeckare!

Jag älskar böcker och det är just deckare jag läser, slukar, mest av. Det är omöjligt att välja ut speciella böcker för mig, jag får nog försöka mig på att sålla fram tre favoritförfattare istället… Och jag har många favoriter . Som Arne Dahl, Arnaldur Indridason, Denise Mina, Harlan Coben, Åsa Larsson, Ian Rankin, Stephen Booth, ja, listan kan göras hur lång som helst. Jag läser nog nästan allt som ges ut av förlaget Minotaur, som har specialiserat sig på brittiska deckare. Men om jag ska välja mina tre absoluta favoriter så får jag nog bege mig till USA…

1. När jag gick i högstadiet hade jag en cool lärare i so-ämnen. Om vi skötte oss på lektionerna läste han högt för oss i slutet av lektionen, och den bok han läste för oss var ”First Blood”, den som senare filmatiserades som ”Rambo”. Boken är extremt mycket bättre än filmen, och min stökiga högstadieklass skötte sig alltid exemplariskt på hans lektioner för att vi säkert skulle få höra fortsättningen. Nåväl, det var den läraren som fångade upp mitt bokslukarintresse, och han introducerade mig inför den absolut bästa deckarserien som någonsin skrivits, den om Isolas 87:de polisdistrikt, skriven av Ed McBain. Böckerna om 87:de sågs som ”kioskdeckare”, inte särskilt ”fina” alltså, men jag älskar dem. Jag gillar även hans böcker om advokaten Matthew Hope.Jag lånade först böcker av min lärare och senare har jag köpt egna och de här är nog de enda av mina böcker som jag med jämna mellanrum läser om! Före jul fick jag äntligen packa upp dem och placera in dem i en bokhylla, så det är nog dags att läsa om dem igen!

IMG_5195

2. Min andra älsklingsförfattare är Jonathan Kellerman och hans böcker om Alex Delaware, som är någon form av polispsykolog. Oerhört spännande böcker och jag inser att jag nog måste börja läsa dem på engelska eftersom hans senaste böcker inte verkar ha översatts till svenska. Jag har läst 16 av dem men han har hittills gett ut 29 stycken… För mig är det helt oförståeligt att de inte översätts, hans böcker är otroligt välskrivna. Även de böckerna blev äntligen uppackade före jul, jag kanske skulle ta att ge mig på att läsa om även dem…

IMG_5194

3. Min tredje favoritdeckarförfattare är från USA, men skriver som om hon var från Storbritannien, Elizabeth George. Hennes böcker om Lynley och Havers är en ren njutning att läsa. Välskrivna, detaljerade, med väl avvägning mellan intrigen och polisernas privatliv. Jag vet att hon inte passar alla, jag rekommenderade en gång hennes första bok ”Pappas lilla flicka” (som jag älskade) till min kompis H när vi skulle iväg och tågluffa, och sen klagade han hela resan över att jag rekommenderat en så kass bok åt honom… Just nu ligger hennes senaste översatta till svenska i min bokhög, få se om det får bli den här påskens krim…

IMG_5193

Och nu när jag fotade böckerna inser jag att jag behöver ta mig lite bokhylletid, böckerna står ju inte i rätt ordning! När jag packade upp dem ville jag bara få in dem i hyllorna, men jag vill att de ska stå rättvända och i kronologisk ordning! Få se om det blir någon tid för det i påsk, jag har svårt att göra annat än hålla mig inne eftersom det ser ut så här utanför huset:

Sol 3

Glad Påsk på er!

Annonser

10 thoughts on “Tematrio – Påskdeckare

 1. Tänk så många deckarförfattare det finns. Har inte läst nå’t av de tre du nämnde. Mycket kvar att beta av med andra ord.
  Innan du skrev att du vill ställa böckerna i ”rätt” ordning tänkte jag: Vilken fin ordning Freja har på sina böcker, jämfört med hennes garderober. Åsså skriver du att det är ”fel” ordning.
  Personligen tycker jag att bokhyllor ska vara ”organiska” – levande alltså utan bestämd ordning.

  Gilla

 2. Läste allt jag hittade av Ed McBain när jag var i tonåren. Det var han och Agatha Christie som gällde. Länge sen jag läste McBain, borde läsa om. Jonathan Kellerman har jag läst några böcker av. Han är inte dum alls, synd att han inte översätts längre.

  Gilla

 3. Jg får lite ångest nu….jag läser sällan böcker men ser gärna på film. Och nu i påsktider är det mycket ”Jesus-filmer” och det som handlar om Jesu uppståndelse att göra….trots att jag inte är så värst troende.
  Kram & en påskpuss till dej!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s