Frejigt

Frejas Göteborg

Det kan inte ha undgått någon att jag hade turen att få vara på tjänsteresa i Göteborg den här veckan. Göteborg är min absoluta favoritstad i Sverige, men jag har numer allt för sällan möjlighet att åka dit!

När jag var ung och gjorde lumpen hade jag egentligen tänkt mig att fortsätta utbilda mig till officer. Av olika anledningar blev det inte så och då hade jag sökt och kommit in på Chalmers, så det blev Göteborg jag flyttade till. Inte den bästa starten på ingenjörsstudier, jag var både sjuk och omotiverad, men jag var oxå kär! Min dåvarande pojkvän bodde med sin familj på Hisingen, så jag hoppade på studier som jag i det läget inte hade den minsta chans att klara. Jag hyrde ett rum hos en kvinna som bara var några år äldre än mig, i en lägenhet på Guldheden, Syster Estrids gata, som ligger här:

Guldheden

Lägenheten låg halvvägs upp i ett höghus, precis bredvid ett vattentorn. Fönster åt tre håll, fenomenal utsikt, nära till Botaniska trädgården och gångavstånd till centrum. Jag mådde inte alls bra, gick på mängder av undersökningar för min mage och klarade inte alls av studierna, och pojkvännen gjorde slut. Mitt i allt elände blev jag ändå förälskad igen, i Göteborg!

Efter två år flyttade jag dock därifrån, började studera ekonomi, blev frisk (eller i alla fall friskare) och blev kär igen, i min nuvarande man. Han kom in på Chalmers och när jag var klar med mina studier flyttade jag till honom i Göteborg, till Majorna och Djurgårdsgatan, som ligger här:

Majorna

På andra sidan och rakt nedanför Masthuggskyrkan, i ett charmigt nyrenoverat landshövdingehus (första våningen sten, sen två i trä, eftersom inga trähus fick vara högre än två våningar på grund av brandrisken), där inget rum hade raka vinklar bodde vi i två år. Vi gick till stan på 20 minuter och till Slottsskogen på 5 minuter och min förälskelse i Göteborg övergick till djup kärlek…

Men Göteborg har en sida som jag inte riktigt kan förlika mig med. Hemska vintrar! Och för mig, som har rötter långt in i fjällskogarna i norrlands inland blev längtan efter den fina vita snön för stark, så vi flyttade ifrån Göteborg… Jag minns i oktober, mitt första år i Göteborg, när jag vaknade i mitt höghus med den fantastiska utsikten, och inte ens kunde se det närmsta huset för den tjocka dimman. Jag ringde, med gråten i halsen, upp min dåvarande pojkvän och undrade hur länge dimman brukade ligga kvar. Han svarade glatt ”Inte så länge alls, det brukar lätta i mars…” Och lite så var det. Jag har aldrig frusit så mycket i hela mitt liv som under mina vintrar i Göteborg. Regnet piskas in i kroppen när det kommer på tvären på grund av stormarna. Inga kläder klarar av att stå emot den råfuktiga kylan som tränger sig rakt in till skelettet och märgen och kyler kroppen inifrån. Dessutom är regnet salt och fräter sönder både läder och goretex… När det aldrig kommer någon snö blir vintern väldigt mörk, och när asfalten dessutom ständigt är blöt blir det konstant nattsvart…

Men sen kommer våren! Den kommer tidigt, den är lång och fullständigt underbar! De två omgångar jag bodde i Göteborg förundrades jag alltid över att våren var så vacker, men framförallt långsam. Jag brukade åka upp och hälsa på mina föräldrar runt Kristi himmelsfärd varje år jag bodde i Göteborg, och då åkte jag från en långt gången vår och kom hem till ett vinterlandskap på torsdagen, som sedan under tre dagar fullständigt exploderade i våryra, all snö försvann och alla träd fick löv… Det är de vårar jag är van vid, explosiva vårar som man missar om man är bortrest just den veckan…. Kontrasterna fascinerade mig, och jag njöt av att kunna ta del av båda typerna av vår när jag bodde i Göteborg!

Så jag hade tänkt mig att jag nu skulle komma till Göteborg och få ta del av våren, få se scillorna blomma (som jag aldrig ens sett innan jag bodde i Göteborg), knoppande träd och varma vindar. Och visst visade sig Göteborg från sin vackraste sida:

IMG_5154

Men det var kyligt! Det bet fint i kinderna, jag kände mig inte alls lockad att gå ut i solen, för den välkända råkylan lurade utanför dörren! Sådan tur för mig att vi höll till på Läppstiftet konferens, och att jag frågade konferensvärdinnan om det gick att åka upp högst upp! Ända sedan det huset byggdes har jag velat åka upp och kolla in utsikten och nu fick jag det! Bilden ovan är själva hamninloppet, med Barken Viking i förgrunden. Göteborg till vänster och Hisingen med en skymt av Ramberget till höger.

Åt andra hållet ser ni Göta älv med gasklockan till höger och Hisingen till vänster. Båda mina pojkvänner bodde inledningsvis på Hisingen, så där känner jag mig oxå hemma! Och jag tröttnade aldrig på att leka panik när vi åkte genom Tingstadstunneln, genom att titta bakåt och högt skrika, ”Det kommer vatten!”… Mina pojkvänner tröttnade dock ganska fort på den leken, undrar varför…

IMG_5163

Sen måste jag ju spana in Liseberg, Sveriges absolut bästa nöjesfält, som ligger där bortom Gothia Tower, eller ”fönsterskrapan” som jag fick lära mig att det hette… Det smala tornet ni ser sticka upp är AtmosFear, inte någon attraktion jag direkt slänger mig över numer, men ändå…

IMG_5161

Solen gassade från det hållet, så min kamera mäktar inte riktigt med att få till ett kort (eller om det är den oskickliga fotografen) men jag ser ändå något otroligt intressant där borta. Ser ni vad jag ser?

IMG_5162

Min ultimata arbetsplats! En lyftkran PÅ ett höghus! Vilken dröm att sitta där och ha hela Göteborg för mina fötter!

Så där, min kärleksförklaring till Göteborg, jag önskar att jag snart får åka dit igen! Vi har varit där på semester med ungarna vid fyra tillfällen, men det senaste ligger så långt bort som 2009, så det borde snart vara dags igen!

I övrigt är det dags för tjänsteresa redan i morgon och direkt efter den iväg på planeringsdagar med enheten från helvetet, så ni kan väl skicka mig positiva och varma tankar på onsdag och torsdag…. Här återkommer jag i slutet av veckan, ha det så bra!

27 tankar om “Frejas Göteborg

 1. Göteborg är en stad jag önskar jag hade varit mer i… Jag var där 2 veckor för 5 år sedan med jobbet.. Jag gästjobbade på SOS men det var mycket jobb och lite uteliv – och det gällde alla tider… Blev lite promisar och någon kväll ute… men det var i februari så det var inte varmt… men det var faktiskt väldig fint…
  Kram

  Gilla

 2. Ett av dina absolut bäta inlägg Freja! Den kärleksförklaringen och den guidade sightseeing turen var helt underbar. Mera sådant!
  Håller tummarna att du överlever nästa vecka!

  Gilla

 3. Jag älskar också Göteborg. Jag är faktiskt född i Mölndal men uppvuxen i Falkenberg. Så vintrarna vid kusten är jag van vid. Och jag är minst lika ”vinterdeprimerad” här i Småland trots den vita snön. Att våren kommer tidigt vid kusten i södra Sverige gör mycket för humöret och är man deppig är det bara att åka ner till havet och fylla på med energi. Här finns det bara skog så långt ögat ser… 🙂 Men det är min syn av det hela. Det är nog så att man blir färgad av sin uppväxt på ett eller annat sätt. Vad kul att läsa din beskrivning av en av mina favoritstäder 🙂

  Gilla

 4. Göteborg har jag aldrig varit i, förutom någon gång när jag var liten och familjen skulle åka därifrån.
  I sommar är det min tur att ta med familjen för att åka båt därifrån, vi tänkte ta en extra övernattning där i staden bara för att få möjlighet att se mer av den.

  Hoppas du får en bra start på veckan!

  Gilla

 5. Härligt att vara förälskad i en stad så. Ungefär som jag känner för melbourne. Och vintrarna här fick gärna vara lite mildare, men jag står ut ändå. För att jag är så kär i den här stan och allt den står för. Förutom möjligtvis F1 bilarna =)

  Gilla

 6. Numera kallas tornet på Liseberg för stoppnålen för den hakar upp sig då o då.Göteborgshumor.
  Kul att du tycker om Göteborg, jag bor utanför men åker in ibland o vandrar.
  Ska tänka på dig i veckan.
  ha de Fia

  Gilla

 7. Jag gillar också Göteborg! Jag förstår att man tycker att vintrarna är vidriga om man är från norr. Min mans bandkompisar bor i Kiruna och de fryser halvt ihjäl när de är hos oss i Uppsala. Själv är jag inget fan av vintern överhuvudtaget 🙂 Våren är så välkommen nu…

  Gilla

 8. *ler* Tack för den rundvandringen. Och jag håller med dig om vintrarna på västkusten. Jag fryser från oktober till april.. Isch. Hoppas din vecka blir uthärdlig – helst bra förstås, men ibland måste man nöja sig med att det inte blir överjävligt..

  PS. Jag tyckte det var väldigt bra att du var i Göteborg! 🙂

  Kramar

  Gilla

 9. Jag minns när jag var liten och åkte till Stockholm på våren för att hälsa på min pappa. Och gräsmattorna var BLÅA!!! Helt otroligt, nåt sånt hade jag aldrig sett uppe i Skellefteå. Sen ska vi inte tala om alla blåsippor och vitsippor… Hemmavid kom det väl en maskros i juni och en rallarros i juli och sen var det vinter igen. 😀

  Gilla

 10. Vilken fin beskrivning av Göteborg. Jag har bara varit där två gånger så jag har inte riktigt fått någon känsla för den än.

  Men här kommer varma tankar till dej redan idag 🙂
  Kram!

  Gilla

 11. Vilken trevlig hyllning att läsa om Göteborg!
  Gillar också staden 🙂 fast har bara semestrat där på sommrar…
  Tror jag fortsätter med att fara dit under den årstiden 😉
  Sv- nu förstår jag dig ang. ringen.
  Ha en fin vecka!
  Kram Sussi

  Gilla

 12. Jag glömde ju att säga att jag har haft ett hus på Styrsö. Som ligger en bit utanför Saltholmen.
  Jag träffade massor av trevliga människor där och blev fort accepterad av alla öborna vilket tydligen var ovanligt.
  Men jag trivdes aldrig riktigt. Det var där min första man träffade en annan kvinna och det var en av orsakerna till att vi skilde oss.
  Så jag flyttade snabbt tillbaka till våran lägenhet i Stockholm. (Tack gode gud att vi hade den kvar)
  Kramar i massor / Jane

  Gilla

 13. Åh, Göteborg är helt underbart, men jag håller med dig, vintrarna är för jävliga. Jag är ju uppvuxen i Göteborg och jag minns när jag flyttade till Norrland (de uppe i norr kallar det visst mitten av Sverige det där Ångermanland) och fick känna på vintern där uppe. Enda gången det kändes som i Göteborg men kylan i kinderna och innanför kläderna var när graderna gick under minus trettio. Fast jag blev väldigt trött på att våren aldrig kom. Februari med metervis snö, märkligt men OK, Mars – herregud kommer inte våren snart? April, har grisar börjat flyga än för helvetet måste ju har fryst till is?! Maj – Nu? Nu är det ju i princip sommar, vad fan har du väntat på?! Haha. Märkligt att uppleva den där snabba våren när jag är van vid den långsamma som svajar lite i början.

  Svar: Jo, det är klart att svaret på frågan om att välja lyckan eller välja att undvika sorgen kan varia utifrån hurdant livet ser ut för tillfället. För mig blev det självklart efter att ha funderat en liten stund att jag skulle välja lyckan idag, men beroende på vad som sker i livet kanske det ändrar sig.

  Kramar

  Gilla

 14. Jättekul att läsa din underbara kärleksförklaring till Göteborg!
  Jag har bara varit där en gång men åkt igenom flera gånger.
  Jag tänker på dig idag och skickar dig positiva tankar.
  Kram

  Gilla

 15. Det var en kärleksförklaring som heter duga! Själv är jag så där måttligt förtjust. Kan bero på att jag har hållit på att blåsa bort varje gång jag varit där.

  Gilla

 16. Vilket härligt inlägg! Jag har bara varit där vid två ynka tillfällen. Dels som 14-15-åring på Liseberg samt då Madonna spelade 2009. Bodde då hos en väns polarinna och hennes man. De hade ett hus uppe på ett berg i närheten av Chalmers. Mycket fina omgivningar. 🙂

  Gilla

 17. Göteborg är fantastiskt och du har verkligen fina bilder 🙂

  Är glad att jag bor så nära att jag kan njuta av göteborg hur och när jag vill!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.