Bokrecension

Sankta Psyko

Innan jag stack iväg på semesterresa läste jag lite på tjänsteresor, dags att recensera

Sankta Psyko av Johan Theorin

Ohhh, det här var en riktig bladvändare! Jag har läst Johan Theorins tidigare böcker som löst hänger ihop med varandra, det finns personer som dyker upp i flera av böckerna, men inte en given huvudperson. De har alla utspelat sig helt eller delvis på Öland och de har alla haft ett drag av övernaturlighet i sig. Jag har gillat dem och sett fram emot att läsa den här nya boken av honom.

Jag blev inte besviken! Den här boken är en thriller, en nagelbitare, ett skräckdrama, en oerhört suggestiv bok med många olika bottnar och parallella historier. Jag både gillar och ogillar karaktärerna i boken, och det vajar hela tiden fram och tillbaka, allt eftersom jag tilldelas pusselbitar om vad som gjort dem till de individer de är. Jag dras in i berättelsen, kan inte sluta läsa, och när jag måste sluta har jag ändå svårt att släppa både berättelsen och den känsla av obehag den skapar inom mig. En inte allt igenom behaglig läsupplevelse, inte alls en feel-good bok, raka motsatsen snarare, men så oerhört skickligt och fascinerande att det bara inte går att släppa den.

Slutet av boken ger mig frågor och funderingar, jag vill gå in i boken och rätta till och förklara, jag vill att alla ska se hjältemodet och sveket som finns, och det är oerhört sällan jag känner så när en bok är slut. Oftast har jag njutit av läsningen, är nöjd med upplösningen och lägger boken på hyllan. Den här boken känns det som att jag har en relation till, skilsmässan är slitsam och jobbig, jag vill skrika NEJ, gå inte!, men boken slår ihop sina pärmar och vänder ryggen till mig…. Sorgset inser jag att det är över nu….

Om jag skulle ha gett mig själv ett råd innan jag läste den här boken så skulle det varit det här: Läs den inte när du är ensam i ett hotellrum sent på natten. Läs den enbart när du sitter hemma i ditt soliga vardagsrum, omgiven av familjen, en eftermiddag…..

20 tankar om “Sankta Psyko

 1. En riktig höjdare alltså! Jag läste hans första när jag gick skrivarutbildning och var inte ett dugg imponerad – han prickade in massor av de fel som vi blev varnade för. Men den här har jag varit lite sugen på ändå, verkar vara min typ av bok. Och efter din recension så måste jag nog köpa den.

  Gilla

 2. Jag har den boken på mitt nattygsbord. Den bara väntar på mig att jag ska ta upp den och börja läsa den.
  Jag tror banne mig jag måste börja i kväll.
  Kram!!

  Gilla

 3. Härligt med böcker som berör. Och jag känner verkligen igen känslan när man har läst klart sÃ¥ saknar man den. Du fÃ¥r hoppas att han skriver en ny snart 🙂

  Ha en härlig dag!

  Gilla

 4. Har läst hans tidigare böcker och gillat dem – men denna har jag ännu inte införskaffat. Får kanske ta och göra det, behöver en bra ”blandvändarbok” för att komma igång med läsandet!

  Gilla

 5. Låter som en intresant bok även för mig, då jag har ett intresse för det övernaturliga, om den har en verklighetsbasering så är den ännu mer intresant tror jag…

  Sv: 1). Tack, för du gillade mina saker :). 2). Ja vi är sjuka vi klagar på inköpare och tillverkare, men i slutänden är det vi som skapar behovet genom att skapa marknaden för det….

  Ha den finaste kvällen…..

  Gilla

 6. Skriv din kommentar här!Man blir ju alldeles till sig av bara enda bilden från resan er, blir spännande med resten av rapporten då du landat 😉
  Boktips är kul!
  Kram Sussi

  Gilla

 7. Pingback: Människoskapad värme, novemberlista, skrämmande texter och Mosippan | Freja funderar

 8. Pingback: Rörgast | Freja funderar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.