Feminism / Studier

Filosoferar…

…gör jag ibland. Alltså funderar på saker jag hör och undrar hur det hänger ihop och varför det är som det är…. Egentligen trodde jag att jag skulle göra det i mycket större utsträckning här på bloggen än jag faktiskt gör, men nu tänkte jag i alla fall komma med ett sådant inlägg.

De senaste veckorna har jag hört lite olika saker på olika ställen, i olika sammanhang och situationer, och de där har snurat runt i min hjärna och krockat med varandra och startat tankar och funderingar hos mig.

Det första jag hörde var från den mångfaldsansvariga inom vår organisation. Jag är mångfaldsansvarig för min enhet och det innebär förstås att jag samarbetar med den som är ansvarig för mångfald i hela organisationen. När vi träffades sist uttryckte hen sig måhända lite klantigt, men kontentan var i alla fall att det var besvärligt att min enhet låg i djupaste Norrland, allt arbete skulle gå så mycket smidigare och vara så mycket lättare om vi också var stationerade i Stockholm. Här började jag fundera på mångfald, och om geografisk mångfald inte oxå är viktigt? Om vi inom organisationen menar att det är så viktigt att vi har spridning bland personalen vad gäller kön, ålder, etnicitet och sexuell läggning, att vi har medarbetare med olika funktionshinder och olika sexuell identitet, och anledningen är att vi därmed kan bli bättre på att se styrkan i olikheter och i slutänden bemöta våra kunder på ett bättre sätt. Är det då inte lika viktigt att vi har mångfald utifrån bostadsort inom riket? Är det inte bra att vi tillför kunskap om hur det faktiskt är att leva där kylan ibland är olidlig, där de gemensamma kommunikationsmedlen är få och går sällan, där det inte är självklart att jag kan springa ut och köpa en liter mjölk klockan åtta en lördagskväll?

Det andra var något jag läste, hos Ergo Sum, Att klassas. Hon skrev om markörer, om att klasser finns, men kanske inte lika synliga längre. Och det fick mig att fundera på min bakgrund. Jag är uppvuxen i en liten by (vi var ca 150 invånare då, nu kanske det är 100 kvar). Mamma var folkskolelärare, pappa skogsarbetare, periodvis arbetslös. Han avancerade så småningom till att vara förman. I byn fanns det storbönder, de stod definitivt över oss i rang, men det fanns även skogsarbetare vars fruar städade, eller var köksor, de stod definitivt under oss i rang. Vår familj var inte lika fin som mammas kollegors familjer, där ofta båda föräldrarna var lärare. När jag växte upp lärde jag mig ingenting om hur man för sig i finare sammanhang, men jag hade turen att börja jobba på ett regemente. Där hölls det fester där jag lärde mig vilka bestick som skulle användas och i vilken ordning glasen ska drickas ur. Det mesta lärde jag mig förstås genom att det var jag som dukade och serverade på de fina middagarna…. De gånger jag som vuxen märkt av klassmarkörer har det dock inte haft med vett och etikett att göra, det har haft att göra med att jag är Norrlänning. ”Tänk att du är så kunnig inom ekonomi, fast du bor där uppe” är faktiskt inte en alldeles ovanlig kommentar. Det förväntas att om man är kompetent och smart så ska man självklart flytta till Stockholm för det är där man kan få hög lön för sina kunskaper.

Det tredje hörde och såg jag häromdagen på tv, ”Äntligen hemma”. Lulu Carter skulle inreda ett sovrum till ett par Norrlänningar. De hade knappt nått namn när hon pratade om dem, hon verkade helt uppslukad av att de kom från Norrland, och, enligt henne, pratade norrländska (i mina öron hade de knappt nån dialekt alls…). Sovrummet skulle ha naturtema för det gillar norrlänningar, enligt Lulu. Att paret själva inte alls uttalade något om natur, mer än att de svarade ett tveksamt ja när Lulu frågade dem om de gillade natur, verkade oväsentligt. Norrlänningar gillar natur, punkt, slut. Jag började då fundera på hur de hade kunnat svara annorlunda på Lulus fråga. ”Gillar ni natur”, ”Nej”, det känns som att de flesta människor ändå skulle svarat ja där, även om de gillar stadsliv mer än natur….

Det här tillsammans fick mig att fundera på klassamhället och hur det ser ut idag. Visst finns det kvar och visst går det att se vem som hör till en viss klass, även om det kanske inte är lika tydligt och självklart som när jag var barn. Språket är en viktig markör, tror jag. Vissa dialekter är finare än andra, och även om ”norrländska” (som faktiskt inte alls är EN dialekt, det är mängder av dialekter) anses som charmigt så är det inte en högstatus dialekt. Att ha utbildning är bättre än att inte ha utbildning och samtidigt är vissa utbildningar finare än andra. Dessutom är vissa skolor finare än andra så det är även viktigt var du har studerat. Jag tror ju inte jag blir smartare eller dummare oavsett var jag studerar, men nu handlar det förstås inte om hur smart jag är, utan om vilka kontakter jag har eller kan knyta…. För viktigast av allt är nog ändå kontakter, nätverk. Att växa upp som jag gjorde gav mig inga kontakter alls att använda i mitt vuxenliv, medan andra föds in i ett nätverk som bär dem på sina armar hela vägen genom karriären.

Jag är nöjd med mitt liv, jag hade en bra uppväxt, jag har många trevliga kontakter i mitt nätverk, jag har inte behov av en karriär. Jag och mannen har medvetet valt bort hög lön och fina titlar mot att bo i ett mindre samhälle med nära till allt och ett lägre tempo. Här har vi tid att njuta av livet, inte bara stressa för lönen och titeln. Vi har fått erbjudanden, båda två, men alltid valt bort dem för det liv vi har nu. Så jag har inte saknat det nätverk jag inte har, jag kan oxå ibland tycka synd om dem som redan när de föds har krav och förväntningar om ett högstatusliv. Då är det enklare att ha det som jag, jag hade alla möjligheter att själv välja vad jag ville ha ut av mitt liv. Det fanns inga andra förväntningar än att jag skulle få vara lycklig.

Ändå kan jag bli så arg när det antyds att det är besvärligt med oss som bor ”så långt bort”, att det vore enklare om vi ”oxå var i Stockholm”. Det är faktiskt precis lika långt för oss till Stockholm som det är för Stockholmarna till oss, och vi reser utan att klaga. Ska Sverige bara bestå av Stockholm? Är det bara där det finns folk som kan tänka? Jag blir arg när jag får kommentarer som ”Tänk att du är så kunnig inom ekonomi, fast du bor där uppe”, eller att mina utbildningar inte är lika mycket värda som någons som gått Handels, min utbildning verkar i jämförelsen uppfattas som en sorts leksaksutbildning…. Och är jag ingen äkta norrlänning som inte vill inreda mitt sovrum med grenar och kottar? Är alla vi som kommer från Norrland någon sorts arvinge till Plupp? Den sista sortens fördomar är de som är svårast att angripa, den välvilliga fördomen, den som ser nåt charmigt, antikt och gulligt i att vara från Norrland. Något exotiskt, nästan ett museiföremål, inte riktigt på riktigt…

Ska det vara så svårt att få vara den individ man är, utan att dömas utifrån sitt språk, sin utbildning, sitt yrke, sin ålder, sitt kön, sin sexuella läggning, sin etnicitet, sin bakgrund? Och ska jag faktiskt behöva ta den diskussionen med den som är mångfaldsansvarig i organisationen? Det känns som om det är en lång väg att gå innan jag bedöms utifrån den jag är, inte efter den jag förväntas att vara….

25 tankar om “Filosoferar…

 1. hej Freja !

  det är mycket sant att vi lever i klass samhälle…om
  man nu låter sig bli ”klassad”…som Lulu C. verkat ha gjort med den familjen !
  jag gillar inte folk som är högfärdiga och tror sig vara
  finare än nån annan !

  kram på dig du fina vännen och ha en skön kväll !!!! marilena…

  Gilla

 2. Ett väldigt, väldigt tänkvärt inlägg måste jag säga. Nu är jag ju från Stockholm – okej då Täby – och ska absolut inte yttra mig, men när jag läste dina tankar så tänkte jag spontant på hur norrläningar konstant förlöjligas i olika reklamsnuttar – Norrlands Guld är ett exempel.
  Jag har aldrig varit norr om Umeå, men allt jag vet om släpande dialekt som ju är ”sååå rolig”, Gällivare häng, WCT overaller 2012, med mera har jag ”lärt mig” av tv-reklam.
  Alltså har jag fått fördomar inpräntade av media.
  På mitt jobb har vi pesonal i både Umeå, Luleå och Piteå. Personerna från de två sistnämnda orterna stämmer tyvärr helt överens med tv reklamen…
  Tänkvärt det också…

  Gilla

 3. Svar: Vi har heller aldrig levande ljus här hemma – å då har vi inga katter. LED-ljus är minst lika fint.
  Å du – vi har mycket gemensamt – har du tänkt på det – trots eller på grund av att du är norrlänning och trots eller på grund av att jg är nollåtta;-)

  Gilla

 4. Ja, jag reagerade också på det där med netur och norrlänningar! Nu blev det ju snyggt som tur var.
  Jag blev inte medveten om detta med samhällsklasser på riktigt förrän jag flyttade till Gbg. I värmalnd bor ju alla i hus och så…nej som jag sa tidigare i veckan. det finns bara människor, och det går aldrig att klassificera.

  Gilla

 5. Mycket bra inlägg. Fantastiskt inlägg. Jag reagerade också på Lulu Carters jävla korkade antaganden att norrlänningar per automatik diggar natur.

  Jag tror inte det är sant när du säger att du har fått sådana kommentarer ”Tänk att du är….. ” Säger mer om de människorna som uttalar något sådant.

  Jag är uppvuxen i innerstan. Har haft en ganska så priviligerad uppväxt. Många av mina vänner, både nära och ytliga, är fancy shmancy. De blev helt förfärade när vi skulle bosätta oss där vi bor idag. No classy at all. Men vi såg något som inte de såg. Det är trist att behöva försvara sina val.

  Tur att vi är så kompetenta du och jag trots att vi bor och kommer där vi kommer ifrån.

  Gilla

 6. Hej igen 🙂

  Skönt att du inte skadade dig…men vad hemskt ,jag hoppas att cyklisten blev ok efteråt. Jag var först på plats också en gång vid en cykelolycka men där var det en omkullcykling på en gångväg och pojken hade ingen hjälm. Men han klarade sig nog utan större skada. Jag var där tills både mamma och ambulans kom. Jag är riktigt försiktig när jag cyklar, älskar att cykla och cyklar ofta men jag håller mig gångvägar och cykelvägar. Arbetar inne i stockholm city och där är det många som cyklar i biltrafiken….

  Gilla

 7. Såg oxå programmet och tyckte att mycket var vedervärdigt, de fjantiga galgarna av grenar som hennes hund släpat hem från skogen, lampan av papperslappar m.m
  Du har helt rätt i ditt konstaterande att om du bor i Stockholm så får du högre lön för ditt kunnande och så kan jag svära på att alla skulle gissa var du kommer ifrån pga din dialekt.

  Klass-samhället finns fortfarande och klyftorna ökar…men jag tillhör och är stolt ARBETARKLASS.
  kram

  Gilla

 8. AMEN! Bra inlägg som sätter fingret på saker jag tänker på dagligen. Varför kan man inte får vara den man är och mötas av andra med öppet sinne? Suck!

  Gilla

 9. Fint inlägg – är glad att du filosoferar :). Jag funderade på paralleller till Finland, men jag upplever inte här att folk från ett område så direkt generaliseras, i reklamer skojas de om finnar överlag, tycker jag.
  Det är klart att mycket koncentreras till huvudstads regionen, och lönerna är i helt annan klass där, men då är för det mesta kraven på insats i arbetslivet också högre – långa kvällar etc. Jag vill absolut inte ha mindre tid med familjen, hellre mera 🙂
  Mycket tänkvärt här Freja:)
  kram, Ann-Mari

  Gilla

 10. Visst lever vi i ett klassamhälle.
  Och värre och värre blir det.
  Men jag ska säga dig att jag bor i Norrland. Är inte så speciellt intresserad av naturen. Nä..jag åker hellre till en storstad. Vinter och snö hatar jag. Men får bara gilla läget.
  Skäms gör jag inte för min dialekt. Nä..jag är stolt att vara Norrlänning. Fast jag inte gillar snö,surströmming eller naturen 😉
  Och då får folk säga vad dom vill.
  Kram!

  Gilla

 11. Mycket intressant inlägg men jag som är en urbota Stockholmare sen 7 generationer (de flesta är ju faktiskt inflyttade från många delar av vårt land), jag pratar som Jerry Williams ungefär och blir väldigt ofta bedömd efter språket jag anses alltså som lite korkad, i alla fall i de finare kretsarna.
  Så fördomar finns även mot stockholmare och i Stockholm finns det fördomar om alla som bor i de olika stadsdelarna.
  Kram

  Gilla

 12. mm, är det inte konstigt att det fortfarande är så? och då kan jag ta en aspekt till som tål att tänkas på: båda mina föräldrar kommer från Finland, jag är född i Sverige och har aldrig bott i något annat land, mitt första språk var finskan och jag har ofta fått höra att det skulle vara en stor nackdel för mig, att jag sedan snabbt lärde mig svenska genom mina lekkamrater och att jag när jag började skolan snabbt blev den som hade lätt för att uttrycka mig i det skrivna svenska språket hör inte till, jag ÄR inte lika mycket värd i hos merparten av sedan generationer ursvenskarna, förr skämdes jag över att vara av finsk ursprung – nu är jag stolt
  uj, det blev en lång kommentar, men jag kände att jag blev lite arg, så jodå klass-samhället lever kvar
  synd att jag missade Lulu Carter den här gången
  kramar

  Gilla

 13. Intressanta tankar… Som utflyttad norrlänning har jag ju fått höra en del intressanta kommentarer genom åren.. och jag känner igen det där med att många är fascinerade över att man lär ut saker även i Norrland =) Det finns många fördomar…! Och det är ju fascinerande oxå att man klumpar ihop alla norr om Dalälven till norrlänningar – ska vi kalla alla söder om Dalälven för sörlänningar och strunta i om de är från Stockholm, Malmö eller Göteborg t ex??
  Ps. snart kommer nya project runway….

  Gilla

 14. Klassamhället ter sig allt tydligare tycker jag. de flesta jag känner är välutbildade och/eller har chefsjobb. Men jag vet inte om det alltid är de som är lyckligast förvisso.

  Det är bara tråkigt att det i det här landet så delas folk in i fack och de som har det bra får det allt bättre….

  Gilla

 15. Bra och tänkvärt inlägg…detta är en av alla fördelar med bloggar! Man får ta del av och reflektera över sina egna tankar också! Att filosofera är bra!
  Ha en go helg!
  Kram Kram!

  Gilla

 16. Bravo Freja!! Jätteintressant när du funderar.. *ler* Och det var det här jag menade – det finns fortfarande klasser. I allra högsta grad. Tyvärr. Och det finns människor som inte har en aning om att klasser finns. Det är ännu sorgligare.. För då är man inte medveten om sin egen existens..

  Jag är djupt hedrad av att jag var en av de som satte igång dina tankar. Hoppas att det inte var på samma sätt som stackars, stackars Lulu..

  Kramar i mängder.

  Gilla

 17. Jag är ju också norrlänning, född i Ersmark utanför Skellefteå.

  Kommer osökt att tänka på när jag gick djurvårdarlinjen på Kolmården och var ute och roade mig en kväll. Vi kom att sitta och prata med ett gäng grabbar som givetvis var roade över min dialekt.
  Jag blev sur och sa (nåt i stil med):
  – Varför ska Norrland alltid vara som en enda stor hög? Som på väderprognosen. Alla delar av landet dissekeras i minsta enhet, och sen kommer: Och i Norrland är det sol.

  Givetvis jobbade grabbarna på SMHI 🙂

  (Jag fick ett telnr och skulle få komma på studiebesök, men jag skämdes över mitt uttalande (var 17 år vid tillfället) och kontaktade dom inte. Ångrar det än idag!)

  🙂

  Gilla

 18. Pingback: Arga tanten väljer SKATAN! | Freja funderar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.